Tavaszi interaktív programajánló iskola alsó tagozatos osztályai részére új elemekkel és kibővült tartalommal

Tisztelt Vezető Hölgy! Kedves Tanító Kollégánk!

Tisztelettel köszöntöm a Harmónia Háza Egyesület nevében. Egyesületünk immár 11 éve foglalkozik a városi környezetben élő gyermekek és fiatalok környezettudatos- és honismereti nevelésével. Fővárosi bemutató tanyánkra és vízi telepünkre ez idő alatt több tízezer gyermek és fiatal látogatott ki csoportosan.
Egyesületünk a 2011/2012-es nevelési- illetve tanévben is folytatja tevékenységét, , intézményi kitelepülésekkel, a bemutató tanyánkon és vízi megfigyelő telepünkön új elemekkel, kibővült tartalommal, és ingyenes akciókkal továbbra is szeretettel várja a budapesti és környéki intézményeket, és a kilátogató csoportokat.
Ezekről és bemutató tanyánk, illetve vízi telepünk további programjairól részletesen alábbi programajánlónkból tájékozódhat a csoportban dolgozó pedagógus kollégáival együtt. Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket programjainkra most akár ingyenesen is. A gyors, olcsó, kényelmes és a biztonságos kiérkezéshez, igény szerint kedvezményes buszokat is biztosítunk.
Ebben az évben céljaink között szerepel, hogy a már programjainkon résztvevő intézményeket, és a - több éves kapcsolattartás mellett új intézményeket is - bevonjunk kilátogatóként, valódi élményt és tartalmas szórakozást adó interaktív tanösvényeinkbe, és intézményi zenés-, kézműves-, állatsimogató kitelepüléseinkbe.
További célunk, hogy az eddigi pozitív tapasztalatok alapján a külhoni (véletlenül sem idegen!) nyelveken is lehessen a csoportokat. A helyi kisebbségi Önkormányzatokkal, Kultúr Intézetekkel és Gimnáziumokkal történt egyeztetést, és felkészülést követően a következő nyelveken vehető igénybe vezetés 2012 tavaszától: angol, német, francia, spanyol, orosz, olasz, bolgár, és kínai.
A programok összeállításánál maximálisan figyelembe vettük a gyerekek életkori sajátosságát. Eszerint az alsós iskolásoknak változatos és pergő programelemek közé az eddiginél is játékot, mozgást, szabad szemlélődést és több interaktivitást iktatunk pihenésül és valódi élményként.
Küldünk még egy rövid és hangulatos filmet is bemutató tanyánkról, melyet a Centrum TV készített egy telepi rendezvényünkről:

http://www.centrumtv.hu/centrumtvvideo.php?vid=3f694fdc8

Jó szórakozást hozzá(nk)! Bővebb információt és képeket honlapunkon talál, a www.harmoniabudapest.hu címen.

Köszönöm figyelmét és remélem csoportos, családos vagy tantestületi kirándulás keretében személyesen is találkozhatunk majd a Harmónia Házában valamelyik programunkon, együtt részesülve a Természet harmóniájában!

Üdvözlettel: Tóth Csaba
Pedagógus, egyesületi elnök sk.

Kedves Pedagógus kollégánk!

A Tavasz a 4 évszakos rendben az ébredés és a friss Kikelet ideje. A téli fagy abroncsainak szorításából szabaduló rügyek a Nap simogató sugarainak varázsérintésére kipattannak, és a széltől suhogtatott zöldlevél ruhába öltöztetnek mindent színes virágözön kiegészítőkkel. Pazar az élmény, ilyenkor kint – és részeként lenni a Természetnek. Ezt kínáljuk a városlakó gyerekeknek, itt az intézmény közeli bemutató tanyánkon és vízi megfigyelő telepünkön.
Erre az időszakra ajánlunk gazdag és tartalmas programokat a bemutató tanyánkra és vízi megfigyelő telepünkre csoportosan, vagy családjaikkal kiérkező gyerekeknek. Ezek a programok a természetközelség és a hagyomány éltetően örömteli közegében interaktív módon, és személyes odafigyeléssel zajlanak, könnyen megközelíthető dél-Pesti helyszíneken. Kívánjuk, hogy Te is találj Számodra és a Rád bízott gyerekek részére is megfelelő olcsó és valódi élményeket adó programokat kínálatunkból.

4 évszak a bemutató tanyán alapprogram:

Benne:
A gyerekek és fiatalok 2 órás interaktív tanösvényen vehetnek részt, a kísérőink vezetésével, foglalkoztató füzet és helyi aktivistáink személyes segítségével közösen barangolnak a hagyományok és a természet színes világában, állatok és növények között. Ezt követően fakultatív programokon is részt vehetnek a gyerekek, és fiatalok, madármegfigyelés az erdőn, íjász verseny, lovaglás, pogácsasütés, vagy kézműveskedés keretében.
A tartalmas együttlétet követően akár már ebédre is hazaérhetnek, vagy ha idejük engedi, egész napos kirándulás keretében, kötetlenül játszhatnak a közeli játszótereken, vagy a réten. Kultúrált és akadálymentesített környezetben, várjuk a hozzánk érkezőket.

A változatos és valódi élményeket adó alapprogram fontosabb elemei a következők:
- Állatsimogató - Személyes találkozás őshonos magyar állatokkal, és házi kedvencekkel, illetve más érdekes élőlényekkel (emu, láma, fácán, papagáj)
- Vizek élővilága (élet a kis tóban és környékén, a Soroksári kis-Duna ág gazdag élővilágának bemutatása a bemutató tanya telepünkre kiérkező csoportoknak is)
- Hagyományőrző rész: Ismerkedés érdekes eszközökkel, és a néphagyománnyal, ünnepsoroló az alkotó házban, a verandán. A Húsvét közeledtével Tojás Tóbiás napokat is tartunk, „mint 2 tojás” címmel. Ennek keretében fürjek, galambok, tyúk, gyöngytyúk, pulyka, kacsa. liba, és 750 g-os emu tojásokat is megnézhetnek a résztvevő gyerekek.
- Zenés uzsonna,11 órai zsíros-deszkázás, zöldséggel és sok-sok limonádéval, közben gitáros örömzene, együtt énekléssel és akár táncolással is!

További tavaszi aktualitások, illetve új elemek az alapprogramban:
- „Ébred a kert” Séta a Bió kertben virágok, vetemények, szőlő és gyümölcs
- A Magyarok nyilai és a Magyar Szent Korona történelmi szín. – az alkotóházban lehetőség nyílik egy jó beszélgetésre, melyben olyan régi jó magyarokat és történeteiketis felemlegetünk akik már évszázadokkal ezelőtt vitték jó hírünket-nevünket a világba, tanítva a szeretet civilizációjára.

„Zúg a traktor, szánt az eke” ( tárlat a magyar gép- és kerti eszközgyártás történetéből) Ezen az új tárlaton érdekes kerti eszközökkel és gépekkel ismerkedhetnek a résztvevők a szecskavágótól az ekén és boronán át, a kukorica morzsolóig.

„Napfivér, Szélnővér” A kerti eszköztárlat mellett az alternatív energiákról is és gazdálkodási módokról is érdekes interaktív bemutatót láthatnak a résztvevők. A bemutató során régi megoldásokat és új párjukat is megnézhetik a látogató gyerekek (Szélmalom – szélturbina, Halszárító- Napkollektor, Vízikerék és vízturbina).

Akvapónia S egy érdekes új magyar találmány bemutatása is helyet kap terveink szerint a programban: Közös hal és növénytermesztés címmel.

A programokra való kényelmes, gyors és biztonságos kiérkezéshez a csoportoknak igény és előzetes egyeztetés szerint, olcsó buszokat is biztosítunk kedvezményes áron, Budapest és a környező települések területéről. Az oda-vissza utaztatás az intézményelől indulással és oda érkezéssel, a környező kerületekről (XVIII. XIX. XX. Kerület) 800 Ft, a többi kerületből és Budapest környékéről 990 Ft/utas áron).

A 2 órás alap program ára 700 Ft/gyermek, kísérő pedagógusok (2-3 fő/ csoport) részére ingyenes! A kísérő szülők gyerek jegyet fizetnek!

További fakultatív programlehetőségek:
Az alábbi fakultatív programok általában további ½ órás közös tevékenykedést jelentenek és 300 Ft/gyermek-be kerülnek.
- Madármegfigyelés a közeli erdőn és mezőn. Külön igény szerint ez madárodú készítéssel és kihelyezéssel, vagy madárbefogással és gyűrűzéssel is kiegészülhet.
- Idegennyelvű vezetés - angol, német, francia, spanyol, orosz, olasz, bolgár, és kínai nyelven.
- Lovaglás - benne lovas kísérők vezetik a szelíd terápiás lovainkat.
- Kemencés pogácsasütés, - a tészta elkészítésétől, a szaggatáson át a sütésig együtt tevékenykedünk a gyerekekkel, és a finom hamuba sült pogikat is együtt eszük meg.
- Látványműhely – kézműves foglalkozás az adott ünnepkörökhöz kapcsolódóan, hazavihető kis ajándékokat készítünk a gyerekekkel (kerámia, népi kismesterségek).
- Íjászat és íjász verseny, Fakultatív programként ezt követően lehetőség nyílik a nomád reflexíjak kipróbálására, íjász versenyre is! Ezt a programot az eddigi tapasztalatok alapján azonban általában csak 2-3. osztályos kortól ajánljuk. Az ennél kisebbek is örömmel kipróbálnák, de ők még nem tudják kihúzni még a gyerek íjakat sem!
- Virsli sütés – 300 Ft/gyermek, vagy bográcsétel 450 Ft/ fő.

Csoportok részére előzetes bejelentkezés Tóth Csabánál a 06-20-950-6000 számon. Bővebb információ a www.harmoniabudapest.hu –n, vagy a toth.csaba@harmoniabudapest.hu –n.
Igény szerint a látogatási díjról a csoportoknak számlát, ill. pályázatokhoz ajánlást állítunk ki!

Bemutató tanyánkról további képeket itt találsz: http://harmoniabudapest.hu/content_175-hu.html.

A program helyszíne Egyesületi bemutató tanya ( a Székely kapu árnyékában)
Címe: 1237. Budapest, Nyír utca 121-123,

Ingyenes beavató program

Ez a mára közkedveltté vált új programlehetőség 2011 tavaszán indult be próbaüzemben egyesületünknél. Ennek keretében olyan intézmények jöhetnek hozzánk látogatóba, melyek kerületével (Önkormányzat) együttműködési szerződést kötöttünk.

Emellett 100 fő feletti csoportok pl. összevont óvodák, teljes iskolák részére ingyenes látogatást biztosítunk a bemutató tanyán. Ennek keretében állatsimogatón, hagyományőrző programon, vehetnek részt a gyerekek, és az interaktív körsétán túl, még limonádéra is vendégül látjuk Őket. A program során a csoportvezető pedagógusok foglalkoztató füzetek és aktivistáink segítségével járhatják be interaktív tanösvényünket.

A programokra való, a nagy létszám mellett is kényelmes, gyors és biztonságos kiérkezéshez, az ingyenes program kiegészítő részeként csoportoknak olcsó buszokat is biztosítunk, Budapest és a környező települések területéről. A környező kerületekből (XVIII., X., IX., XX. kerület 800 Ft, a többi kerületből és Budapest környékéről 990 Ft/ utas áron oda-vissza).

Az eddigi csoportoknál felmerült, hogy egyes szerencsés intézmények, akiknek van, saját busszal szeretnének jönni erre a kedvezményes, instant programra. Igen erre is van lehetőség. Ilyenkor 100 fő fölött, az ingyenesen kilátogató kísérő pedagógusok mellett a gyerekek a gazdag és változatos programban állatsimogatóval, hagyományőrző résszel, limonádézással, lovaglással is csak kedvezményes árat, 500 Ft-ot fizetnek!

Felmerült továbbá, hogy az ingyenes programra kiérkező gyerekek részt vehetnek-e további fakultatív programokban ( pl. pogi sütés, kézműveskedés, íjászat, szüret) ? Igen előre leegyeztetve és jól megszervezve, úgy, hogy a buszok várakozási idejét ne terhelje túl, erre is van lehetőség. Ilyenkor a fakultatív programok árát ( 300 Ft ), fizetik csak a gyerekek.

„Budapesti Tüskevár” – madármegfigyelés és mozgás a Soroksári kis-Duna ágban

Vízitelep: sport nap és vízi élet mustra a vízen és vízparton
Cím: 1237. Budapest, Vízisport utca

Az Egyesületünk régi törekvése a Soroksári kis-Dunaág megóvása és bemutatása. Ezért alakítottuk ki a vízi megfigyelő és pihenő telepünket a nemzetközileg védett Taksonyi úszóláp közelében, dél-Pesten. Ezzel elsődleges célunk Európai folyónk itteni szakaszán, a vízi élővilág megismertetése, a sportos- egészséges életmód megszerettetése.
A kiérkező gyermek és ifjúsági csoportok, baráti társaságok kb. 3-4 órás (vagy lent részletezett 2 órás olcsóbb) vízi programon, és túrán vehetnek részt, túrakenukon, mentőmellényekkel és szakavatott vízi vezetők irányításával a Taksonyi úszóláp és a Soroksári lagúnák felfedezésével. A program zárásaként igény szerint szendvicsekkel és üdítővel vendégeljük meg a résztvevőket, illetve közösen bogrács-ételt is készítünk, vagy szalonna-, virsli sütést is szervezünk a kiérkező csoportoknak. A program vízi jártasságot nem igényel. „Duna ill. Tisza túra” szerű beavatást, illetve Tüskevár élményt ad a lagúnák, nádasok csodálatosan gazdag vízi világába.
A vízi telep előzetes bejelentkezés és megbeszélés alapján áprilistól októberig látogatható. Egyszerre kb. 50 fő lehet a vízen és 100 fő a vízi telepen és környékén sportolva, mozogva. A 4-5 órás program ára csónakhasználattal és vízi kísérővel együtt 1600 Ft/fő.

További választható programok:
- Bőséges bográcsétel ( pl. gulyás leves, paprikás krumpli), kenyérrel, házi savanyával 450 Ft/fő
- Tűzrakás, nyársak előkészítése szalonna-, virsli sütéshez (virsli, kenyér, mustár, torma…) fejenként 300 Ft/ fő
- A helyszínen igény szerint kulturált, védett helyen, a program keretében ingyenes sportolásra is lehetőség van pl. foci, tollas, méta, stb.

Rövidített beavató program, olcsóbban!
Ugyanitt lehetőség van beavató programra is 2 órás evezéssel, mely csónakhasználattal, vízi kísérővel együtt csak 1000 Ft/fő. Ehhez is választhatók sütő és főző kiegészítő programok.
Délelőtti és délutáni látogatásra egyaránt van lehetőség!

A vízi-telepi programokra való kényelmes, gyors és biztonságos kiérkezéshez a 20 fő fölötti csoportoknak igény és előzetes egyeztetés szerint, olcsó buszokat is biztosítunk, Budapest és a környező települések területéről. A környező kerületekről (XVIII., X., IX., XX. Kerület 800 Ft, a többi kerületből és Budapest környékéről 990 Ft/ utas áron oda-vissza).

Csoportok részére előzetes bejelentkezés Tóth Csabánál a 06-20-950-6000 számon. Bővebb információ a www.harmoniabudapest.hu –n, vagy a toth.csaba@harmoniabudapest.hu –n.
Igény szerint a látogatási díjról a csoportoknak számlát, ill. óvodai/iskolai pályázatokhoz ajánlást állítunk ki!

Vízi megfigyelő telepünkről további képek ízelítőül: http://harmoniabudapest.hu/content_38-hu.html

A bemutató tanyáról és a vízi megfigyelő telepről további leírást is mellékelünk Számotokra itt: http://harmoniabudapest.hu/content_45-hu.html .

További program ajánlatok az intézmények részére:

Olcsón, valódi élményt adó interaktív kitelepülések az intézményekbe

„Mi szél hozott Gólyahír” – Tavaszi zenés-táncos, kézműves program, állatsimogatóval

Ilyenkor tél végén, már nagyon várjuk a tavaszi jó időt. Ezért is állítottuk össze színes, élmény dús, és olcsó intézményekbe kitelepülő tavaszi programunkat.
Ennek keretében márciustól- júniusig, mi látogatunk el a csanába, vagy az óvodába 1 vagy több csoporthoz,
vagy akár egész óvodához.
A program során együtt zenélünk (gitár, furulya), éneklünk, játszunk, kézműveskedünk vagy barkácsolunk és okosodunk a gyerekekkel, akiknek igény szerint táncolni is van lehetőségük.
A tavaszról, növényekről, állatokról, természetről szóló dalok után a táncos mulatság mellett a Jeles napokat és ünnepeket is közösen éljük át. Majd kézműves program keretében madárodút, vagy kis ajándékot (agyag, vagy népi kismesterség) is készítünk a madárkáknak, vagy a gyerekeknek.
Ehhez még közös gyümölcsevés és állatsimogató is kapcsolódhat. Majd a végén az udvaron közösen ki is helyezünk az elkészült madárodút, vagy felállítjuk pl. a Májusfát.
A kb 1-1,5 órás interaktív program ára zenéléssel, tánccal, játékkal és madárodú- vagy ajándékkészítéssel együtt 600 Ft/résztvevő gyermek, melyet az egyesületi állatok takarmányozására fordítunk. Igény szerint állatokat is viszünk simogatni. 100 fő fölött további kedvezményeket adunk!

Fontos lehet még! - További tippek az interaktív programmal kapcsolatban:

1. Egyéb kiegészítők
A program során rengeteg többletlehetőség adódik más intézményi programokhoz való kapcsolódáshoz, illetve néphagyományunk jeles napjaihoz:

Pl. Március Gergely járás, Sándor, József, Benedek, Gyümölcsoltó, Böjt, Virágvasárnap
Április: Húsvét, Fehér Vasárnap, György napi hagyomáynok
Május: Munka Ünnepe, Új tűzes Flórián, Babevő János, Fagyosszentek, Orbán, és Pünkösd
Június: Medárd, Antal, János, Péter-Pál

Továbbá egyéb fontos témákra pl. egészséges táplálkozásra, is könnyen és természetesen ráirányíthatjuk a figyelmet. Pl. mi is kismadarak vagyunk, együnk diót ropogtatunk, vagy épp finom magvakat (közös müzli-szelet majszolás).

2. Egyszerre 40-50 fő (1-2 csoportnyi) gyermeket javaslunk a foglalkozás 1-1 helyszínére, helységébe összegyűjteni. Ennél nagyobb létszám tapasztalatunk szerint komoly zajjal jár. De így is van bevált lehetőség akár 100-150 gyermek egyszeri foglalkoztatására is. Ilyenkor a programot elemeire bontjuk és ezeken forgószínpad szerűen vesznek részt a gyermekek:

Pl.
1.. helyszínen 50-en zenés-táncos programon vesznek részt,

2. helyszínen 50-en madáretetőt vagy álarcot készítenek,

3. helyszínen 50-en állatokat simogatnak, tél temetnek, kukoricát pattogtatnak, teáznak, madáretetőt telepítenek az udvarra, játszanak és madár- megfigyelnek… s forgószínpad szerűen mindenki minden programon részt vesz.

A Tavaszváró program márciustól júniusig előre egyeztetett időpontokban délelőtt és délután is igénybe vehető. Hasonló feltételekkel lehetőség van csak zenés-táncos interaktív program igénylésére is.
A nagy érdeklődésre tekintettel, érdemes azonban időben egyeztetni, hogy a kívánt dátumon találkozhassunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ahogy megvan az időpont, telefonon jelentkezzetek és egyeztessünk!

Jelentkezés Tóth Csabánál a 06-20-950-6000 számon.

További információkkal is készséggel állunk rendelkezésedre! Várjuk kéréseiteket is, pl. „Kisállatokat is kérnék, hogy a gyerekek közben simogathassanak”.

A programról további képeket találtok itt:
https://plus.google.com/u/0/photos/115192457579961463848/albums/5711655443627945569

Lovas oktatás és terápia, lovaglási lehetőség a tanyán

Szakavatott vezetőink segítségével óvodai-, iskolai és speciális fejlesztő intézmények kis létszámú csoportjainak Bemutató tanyánkon elindítottuk, lovas terápiánkat, és fejlesztő lovas oktatásainkat.
Ennek keretében a lóápolástól a lovaglásig profi oktatók vezetik végig személyes törődéssel az általában heti gyakorisággal kiérkező érdeklődőket a résztvevő gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket, egészségeseket és fogyatékkal élőket egyaránt! Kezdőtől a haladó szintig, futószárazástól a karámon belüli iskoláztatáson át, az önálló lovaglásig! Egészségeseknek 2000 Ft/alkalom, fogyatékkal élőknek 1800 Ft a kedvezményes ár. A lovaglást követően a résztvevők otthonosan mozoghatnak a bemutató tanya állatai és programjai közt.

Szeretettel hívunk és várunk!

Home  »