„LIKE” Harmony Road Show – Olcsón, valódi élményt adó interaktív kitelepülések az intézményekb

Szülőként és gyakorló pedagógusként szerzett tapasztalataink szerint, manapság sok gyerek és fiatal (s persze felnőtt is! ) a számítógép előtt, illetve virtuális térben éli élete jó részét. Itt tartja kapcsolatait is barátaival, vagy épp kapcsol ki aktív pihenés gyanánt játszva, virtuális állatkát, vagy épp tanyát tartva fenn. Ebben a közegben minden olyan „zsír”, vagy éppen „Like”.
Közben az iskolák nevelési és oktatási területei pedig anyagi- és időbeosztás okán igencsak beszűkültek, nemcsak a tehetséggondozásra, de a valós élmény adásra pl. az életben való valós vagy képletes sétákra is kevés lehetőség jut.
Emellett az intézményeknek megvan a maguk nevelési programja, és belső élete. Ebbe új elemeket, kirándulásokat nehéz betervezni, hát még végrehajtani. Sokszor a szülők anyagi helyzetén is múlik, hogy 1-2 gyerek rászorultsága miatt az egész osztály marad ki az élményből.
Hol vannak már gyermekkorunk kedvelt akadályversenyei, iskolai kirándulásaink, melyben egyszerre sokan és egy irányban mozdultunk meg, jelezve pl. a témák fontossága mellett az iskolánk vagy épp csapatunk erejét. A gyermek és ifjúsági mozgalmakkal együtt sajnos ezek az ifjúságvédelemben oly fontos kezdeményezések is kimúltak. Pedig a mai gyerekek és fiatalok lényegesen nagyobb veszélyeknek vannak kitéve, mint egykor mi! (Talán épp ezért!)
Ezekre a kérdésekre sok töprengés és szervezés után egyszerű megoldást kínálunk!
A realitásokból kiindulva, de azokat jobbító szándékkal javítva Road Show szerű kitelepüléseket szervezünk az intézmények területére.

Ezek során az Intézmény pedagógusait is bevonva az akadályverseny szerű élménynapba az eddigi tapasztalatok szerint 500-750 fő gyermek és diák részesülhet olcsón, valódi közösségi élményekben. Az óvodák közösen egymást is meghívva és pl. megvendégelve is rendezhetnek ilyen napot, míg az iskolák meghívhatják a körzetükbe tartozó ovikat is bemutatkozó sajátos jelleg. Az ekkora rendezvények a fenntartó pl. Önkormányzat és más kapcsolódó szervezetek vezetőit is érdeklik. Őket is meg lehet tisztelni ezzel olcsón és tartalmasan, pl. az iskolai nyílt nap keretében egy szerény fogadással összekötve.
A kihelyezett rendezvények tematikája egyszerű, olyan értékcentrumokról szólnak röviden (kb. 10 perc)az egyes állomások, amiket a gyerekek és fiatalok is szeretnek (Like), illetve amit Ők is észrevesznek környezetükben, csak még nem volt mód beszélgetni róla, illetve ami fontos a további fejlődésükhöz!
Ezekről általában és konkrétan is lehet beszélni, leginkább interaktív módon, a fiatalok részvételével érdemes feldolgozni. Ebben sokat segíthet tapasztalatunk szerint a személyes megszólítás mellett, a „fontos a véleményed, mondd el” hozzáállás, másoknál a versenyhelyzet és a pontozólap…!
Egyszerű előkészítés, és forgószínpad rendszerű egyszerű lebonyolítás, melyhez a felkészült téma vezető pedagógus mellett, esetleg néhány szemléltető eszköz, vagy projektor kell csak. Speciális eszközként karámokat, simogatható állatokat, hangszereket, vagy épp íjakat mi viszünk a kitelepülésre. Hatalmas, tartalmas élmény, közösségépítés a jelenben és szép emlék évek múlva is a résztvevőknek.
Javaslatok az érintésre javasolt témákra, s felvetésekre melyek általában 1-1 állomásba sűríthetők tematikusan (persze nem kell egyszerre mindet érinteni):

 

1. Környezetvédelem (világ, ország, város, saját környezetem állapota, milyen, mit tehetek érte? Környezettudatosság és takarékosság)

 

2. Szociális helyzet (rászorulók, hogyan látom Őket és magamat? Tudok, s ha igen hogyan jól segíteni? Miért fagytak meg idén télen többen a saját házukban, mint az utcán?! Kik a szemérmes szegények? Mit tehetek értük?!)

 

3. Egészségügy, egészségvédelem, (prevenció, egészséges élet, egészségkárosítók - pl. drog, cigi, alkohol – függőségek mi van a számítógéppel, vagy épp a kólával, kávéval?! Reggeli kávé, cigi, bulikon brahiból ájulásig lerészegedés - Szabad vagyok-e annyira, hogy ne tegyem meg azt amit megtehetnék?! Tudom hol a határ? Milyen példát látok a környezetemben és én milyen példát adok tovább?!)

 

4. Család, együttlét, Ünneplés kultúrája (Családom és egyéb állatfajták, hogyan látom szeretteimet?! „Nézd meg jobban hogy élnek anyádék!” Megítélnek engem, vagy segítenek?! Elfogadnak engem, s a hibáimat?! Szigorú szeretettel szeretnek, vagy majomszeretettel, esetleg csak pénzt adnak?! S én hogy látom Őket és életüket? Én is így szeretnék élni az Ő korukban? Mit csinálnak szerintem jól, és min változtatnék? Történt-e valamilyen törés mostanában a családunkban (válás, munkanélküliség, haláleset? Ünnepelünk a családban? Mit és hogyan?! Lehet a családon belüli erőszakról is beszélni (persze csak általában, nehogy valakit megbántsunk)!

 

5. Nevelés-oktatás- fejlődés (nyűg vagy lehetőség? Nem természetes! A világban nagyon kevés gyermeknek adatik meg! Nevelés, tanulás, önnevelés, szocializáció, hozzászokás)

 

6. Állatsimogató és lovaglás (pihentető állomás, és állatetetés, mert „aki szeret, az etet!”)

 

7. Hagyományőrző Íjászat (sport és interaktív történelem óra)

 

8. Alkotás - Kézműves látvány műhely)

 

9. Zenebarát – (A zene hatalmas lehetőségekkel bír. Közösséget teremt, kultúrát és közös nyelvet. A zenei műfajokról való beszélgetés mellett – ki mit szeret – lehet gitározni is, tábortűzi hangulatot idézve)

 

10. „Ez itt az én hazám!” Honismeret, hazaszeretet (fontossága, és mértéke! nemzeti gyökereink, szimbólumok és tartalmuk, környező népekkel nemzetekkel és a itteni nemzetiségekkel való kapcsolattartás fontossága. Mit tudnak rólunk Európában? S én ismerem Magyarországot?! S a határon túli területeken élő magyarokat?! Mit tudok róluk? Van közöm hozzá? Érdekel egyáltalán?! Metropoliták és gyökértelenek. Hontalanság, egészséges nemzettudat fontossága (pl. USA példa) és nacionalizmus, szélsőségek veszélyei)

 

11. -12.További fontos és tanúságos témák lehetnek még a fogyatékos ügy, és a kisebbségek helyzete és kultúrája

Az intézményekbe való, valódi élményt adó, interaktív kitelepülések során közhasznú egyesületünk vállalja az intézmény a rendezvény szempontjából történő előzetes igények szerinti programjavaslatot, és helyszíni felmérését. Az intézmény által kijelölt kontaktszemély, mint rendezvényt koordináló vezető szervező segítését módszertanilag, és az egyes állomások kialakítása, valamint a forgó színpados rendszer működtetése, javasolt időbeosztás szempontjából egyaránt.
Az állatsimogató, látványműhely, íjászat, és zenei állomás, vagy épp a lovaglásállomáshoz szükséges állatok, karámok, élelem és etető anyag, és alom, hangszer, helyszínre onnan elszállítását, felállítását, lebontását, összetakarítását, valamint a program során történő ellátását és őrzését.
A tapasztalatok szerint egész napos programok során az egyes tagozatok akár csak 2 órát is részt vehetnek a programban. Így az élmény mellett az nem megy a tanulás rovására sem. Persze egész nap is részt vehetnek a gyerekek, pl. esetleges más élményelemekkel együtt.
A valódi élményt adó interaktív kitelepülések az intézményekbe program kedvezményes ára a választott eszközökkel és a fent leírt szolgáltatásokkal együtt 1 BKV jegy ára (azaz 320Ft/fő)! Pedagógus kollégáknak ingyenes!

Tóth Csabánál a 06-20-950-6000-es számon vagy a toth.csaba@harmoniabudapest.hu -n. A nagy érdeklődésre tekintettel kérjük, hogy időben jelezzétek fogadó készségüket és rendezési szándékotokat, hogy a megfelelő időpontban tudjunk elmenni Hozzátok!

Home  »  Programok  » „LIKE”Hamony