Nyitnikék!

Avagy „Nyitva van az Arany kapu, csak bújjatok rajta!”

 

Harmónia háztáji, tavaszköszöntő hírlevél

 

Harmónia Háza Hagyományőrző és Természetvédő Közhasznú Egyesület Internetes kiadványa

 

2011. március – Böjtmás hava – Tavaszelő hó

 

 

Beköszöntő - 10 évesek lettünk

 

Csak tegnap kezdtük és lám, hogy elszelelt 10 év! Reméljük nem konkrét eredmények nélkül, és biztos, hogy nem cél nélkül. Csak akik az elejétől itt tevékenykedünk a Harmónia Háza táján látjuk, hogy mennyi munkával, közös gondolkozással, izgalommal és készüléssel alakulnak a dolgok, fejlődnek az eszközök és fejlődik a szervezet a konkrét és világos célok mentén. Új látogatók jönnek-mennek, és lelkes tagok, segítők, fogyatékos és egészséges dolgozók maradnak köztünk, megvalósítva sokszor évekig elhalasztottan dédelgetett álmaikat a köz javára, a mindig új csodát rejtő találkozásokban.

Nagy könnyebbségünk, hogy a terepen dolgozunk a gyakorlatban, ráadásul a mindig őszinte gyerekek, és fiatalok között, konkrétan és folytonos visszajelzéseket kapva a valódi élményt visszacsillogó tekintetekből.

 

Ez erényünk és egyben keresztünk is, hisz sok minden kell a sikeres működéshez, esetünkben mára tényleg „pénz, paripa és (íjászaink esetében) fegyver” is. S mindez harmonikusan összehangolva, akkor és ott, amikor és ahol programjaink zajlanak. A bemutató tanyán, és ovikban, sulikban, művelődési házakban vagy épp bevásárló központokban kihelyezett rendezvényeinken. A lényeg, hogy szerény eszközeinkkel és a környezettudatos nevelés és honismeret témája iránti elkötelezett hozzáállással elgondolkoztassunk és valódi élmények által beavassunk, nyomot hagyjunk.
Ezt tesszük a bemutató tanya területének kialakításától, a vele járó kezdeti ugartöréstől és szemétszedéstől kezdve az egyre bővülő tartalom és új utak keresése mellett. Sokszor nem mi keressük ezeket a sokszor járatlan utakat, azok találnak meg minket. Ez volt a helyzet a fogyatékos ügy, a lovas-, az állat- és művészeti terápiák esetében éppúgy, mint az EU által innovációs és kreatív nagydíjjal, Magyarországról egyedüliként arany csillaggal kitüntetett nemzetközi alkotótáborunknál is.
A fő nehézséget a mai válságokkal teli időkben az jelenti számunkra, hogy céljainkat közérthetően és jól kommunikálva, eljussunk a megszólítani szándékozott célközönségeinkhez, miközben anyagilag is biztos mederbe tereljük megvalósítani szánt programjainkat. Ennek során fontos törekvésünk, hogy a kiérkező családokra és nevelési intézményekre, sportegyesületekre, hittancsoportokra és baráti körökre minél kisebb terhet rójunk. Ezen kedvezményeket önkormányzatok, államtitkárságok és támogató cégek bevonásával próbáljuk elérni… partnereket keresve, a mai sokszor rutinból elutasító, lepattintó marketing kommunikáció, emberi gusztusos gesztusokkal is takarékoskodó, hivataloskodóan száraz és szófukar, vagy épp a „jól van, csak csináljátok” semmitmondó vállba veregetések légkörében. Hát nem mindig könnyű, ahogy a Munkaügyi Központtal való kapcsolattartás sem fogyatékos munkavállalóink érdekében. De mivel tudjuk, hogy értékes, és szükségesez a „gatyafék szelep a világ fenekén” nem adjuk fel! S ez erőnk szerinti (sokszor azon túli) küzdéssel, ezt a szükséges részt is hozzátesszük az egészhez, a személyes odafigyelés és törődés légkörében az állatsimogatók, vízi túrák, zsíros kenyér partik, látványműhelyek, zenés együtt éneklések, szüretek és Kiszézések, s még megannyi élmény dús és színes programok során. Miközben mi is fejlődünk. Tesszük mindezt nagyvárosi környezetben, mégis a természet harmóniájában, azt kutatva és átadva a résztvevőknek is értékként. S ez a manapság sokszor tán bizarrnak tűnő létkísérlet immár 10 éve zajlik bennünk és részvételünkkel körülöttünk is, valós alternatívát kínálva. A szépre, jóra és végtelenül gazdagra teremtett „dicső természet” harmóniáját, és a közelében zajló hagyományos életformákat éljük és idézzük, az ősi ünnepkörök és jeles napok csodájától sokszor a szorgos hétköznapokon is megigézve.
Eközben a természetből önmaga által kiszorított virtuális világban barangoló „tömegben magányos városlakó”, kicsi és nagy egyaránt valódi döntési lehetőséget kap tőlünk, s akár csatlakozhat is hozzánk!
Valljuk, hogy az a jó együttműködés, mely minden résztvevőnek értéket és sikert ad, méghozzá kölcsönösen. Ennek fokozott figyelembevételével alakítottuk ki éves programjainkat, úgy, hogy a résztvevő egészséges és fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok és felnőttek, intézmények (óvodák, iskolák, középiskolák, főiskolák, hittankörök), cégek, munkahelyi közösségek, és baráti társaságok, családok életritmusához és igényeihez is mind teljesebben alkalmazkodjanak.
Ezek alapján is szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt programjainkra!

Home  »  Egyesületünk  » Nyitnikék