4 évszak a bemutató tanyán

A program keretében budapesti iskolás- és óvodás gyermekek is szép számban járták végig csoportosan iskolai vagy családos kísérettel a 2 órás tavaszi, nyári, őszi illetve téli tanösvényünket. Ezen alkalmakkor virágokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel ismerkedhettek, háziállatokat simogathattak, kézműves foglalkozáson vehetnek részt, uzsonnát kapnak, és pl. ősszel mustot préselhettek és kóstolhattak a résztvevők. A téli program keretében pedig a hagyományos használati tárgyakkal, népi ételekkel, a téli ünnepkörökkel és néphagyományokkal ismerkedve
Adventi koszorút, madáretetőt majd Kisze bábot készíthettek.

Az életszerű és élmény dús program, rövid idő alatt kedveltté vált a fővárosban és környéken. Nagy örömünkre szolgál, hogy immár Budapest 18 kerületéből érkeznek hozzánk csoportok, és

programjaink által sok szép élménnyel, és fontos tudással gazdagodhattak a résztvevő gyerekek, s az Őket kísérők egyaránt.

 

A program fő színtere Közhasznú Egyesületünk 2 hektáros Bemutató tanyája és élményparkja (Bp. XXIII. ker. Nyír u. 121-123.) illetve környéke. Minden kiérkező csoportvezető kíséretével járja végig a bemutató tanyát. A tanyán leginkább magyar, és őshonos állatok és növények kerülnek bemutatásra. Emellett madárismeretek, vízismeret, szüret, hamubasült pogácsa sütés, kézműves tevékenység, hagyományőrző íjászat és lovaglás színesíti a programot. S a gyerekek házi kedvenceiket (rágcsálók, halak és madarak) is viszontláthatják. A program látogatásainak ideje 2 óra, mely igen intenzív élményt ad, de mégis az intézmények napirendjébe és életritmusába is beilleszthetően rövid időt vesz csak igénybe.

 

A tanulmányi séta program menete: köszöntés, vizek élővilága a kis tónál, népi eszköz mustra a verandán, ünnepsoroló-hagyományőrző rész az alkotóházban-, veteményes-gyümölcsös megtekintése, állatsimogató, zenés „11” órai, gitáros-zenés asztalközösség, együtt eszegetés zsíros deszkával és házi limonádéval. + választott fakultatív rész.

 

+ Fakultatív hagyományőrző program: szüret, hamubasült pogácsa sütés, kézműves tevékenység, hagyományőrző íjászat és lovaglás, virsli- vagy szalonnasütés

A kísérő pedagógus kolléga számára a program ingyenesen látogatható!

A 2 órás alapprogram ára állatsimogatással, növényismerettel és vendéglátással együtt az aktuális ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományőrző vagy kézműves foglalkozással 700 Ft/fő, kísérő pedagógus kollégáknak (2-3 fő/ csoport) ingyenes!

Fakultatív programok: kb + ½ óra +300 Ft

 

A kiérkező csoportokról digitális fényképeket készítünk, melyeket a www.harmoniabudapest.hu honlapunkról ingyenesen letölthetnek.

 

 

 

Igény szerint a látogatási díjról a csoportoknak számlát-, ill. óvodai/iskolai pályázatokhoz ajánlást állítunk ki! A tanyára való kényelmes kiérkezéshez és a vissza úthoz célbuszokat tudunk ajánlani!

 

További információk és a csoportok előre bejelentése: Tóth Csabánál a 06-20-950-6000-es számon vagy a toth.csaba@harmoniabudapest.hu -n. A nagy érdeklődésre tekintettel kérjük, hogy időben jelezzétek részvételi szándékotokat, hogy a megfelelő időpontban tudjuk fogadni csoportotokat.

Vízi megfigyelő telep a Soroksári kis-Duna ág lagúnái közt

Ismerkedés a vizek ökoszisztémájával, és egészséges mozgás természet-részként az egészben

Az Egyesületünk régi törekvése a Soroksári kis-Dunaágban megóvása és bemutatása, ezért alakítottuk ki a vízi megfigyelő és pihenő telepünket Soroksáron, a nemzetközileg védett Taksonyi úszóláp közelében. Ezzel elsődleges célunk európai folyónk itteni szakaszán, a vízi élővilág megismertetése, a sportos- egészséges életmód megszerettetése

 

A kiérkező csoportok kb. 3-4 órás vízi programon, és túrán vehetnek részt, túrakenukon, mentőmellényekkel és szakavatott vízi vezetők irányításával a Taksonyi úszóláp és a Soroksári lagúnák felfedezésével. A program zárásaként igény szerint szendvicsekkel és üdítővel vendégeljük meg a résztvevőket, illetve közösen bogrács ételt is készítünk, vagy szalonna-, virsli sütést is szervezünk a kiérkező csoportoknak. A program vízi jártasságot nem igényel, de „Duna ill. Tisza túra” szerű beavatást ad a lagúnák, nádasok csodálatosan gazdag vízi világába.

 

Ez a vízi-paradicsom ideális környezetet biztosít főleg a nagyobbak (felsősök, középiskolások, főiskolások és családtagjaik, kísérő pedagógusok) számára a nádas, a folyópart ökoszisztémájának növény, rovar, hüllő, hal, madár és emlős életének csónakos kirándulásokon való kifürkészésére és megfigyelésére. Ráadásul e Tüskevár élményt Budapesten és közvetlen közelében élhetik át valós élményként, és olcsón a résztvevők.

 

A vízi telep előzetes bejelentkezés és megbeszélés alapján áprilistól októberig látogatható. Egyszerre kb. 50 fő lehet a vízen és 100 fő a vízi telepen és környékén. A 4-5 órás program ára csónakhasználattal és vízi kísérővel együtt 1600 Ft/fő. A kísérő pedagógus kollégák (2 fő/csoport) számára a program ingyenesen látogatható!

 

További választható programok:

  • Bográcsolás (Slambuc, Paprikás krumpli, Gulyás leves – vagy együtt, vagy akár mi is elkészítjük) kedvezményes ár 400 Ft/fő.

  • Digitális fényképkészítés a csoportról kb 80-100 kép+ CD-re írás 200 Ft fő

  • Sportolásra a program során a vízparti focipálya és környéke ingyenesen vehető igénybe.

 

Igény szerint a látogatási díjról a csoportoknak számlát-, ill. óvodai/iskolai pályázatokhoz ajánlást állítunk ki! További információk és a csoportok előre bejelentése: Tóth Csabánál a 06-20-950-6000-es számon vagy a toth.csaba@harmoniabudapest.hu -n.

A megfigyelő telep jó alkalmat nyit a nagyobb gyerekek, ifjúsági csoportok, szüleik (akár egész családok és baráti körök) tantestületek, szakmai munkaközösségek élményteli bevonására a környezettudatos nevelésbe, a tanyán már felnövekvő korosztályok új, élményt adó megerősítésére is.

 

Szeretettel hívunk és várunk Titeket!

Home  »  Programok  » 2010 ben is