Téli gyermekprogram ismertető

A tél a 4 évszakos rendben, a pihenés, az alvás, az erőgyűjtés ideje. A földeken jó esetben hó paplan alatt alszanak az őszi vetésű szemek, s a tavaszi szárba szökkenésről álmodnak. Ilyenkor még a Nap is később kel, és a rövidült nappalokon kevesebb a tennivaló a gazdaságban. Így az állatok ellátása mellett jut idő a szerszámok rendbetételére, a tavaszi tervezgetésre éppúgy, mint a szobanövényekkel, és házi kedvencekkel való bíbelődésre. Felfedezhetjük a télire begyűjtött terméseket is, s persze meg is kóstolhatjuk azokat egy-egy jóízű beszélgetésen, vagy közös éneklésen a pattogó tűz mellett, egymásra odafigyelve. Ha elég bátor vagy kimozdulni egy rövid kirándulásra a dél-Pesti bemutató tanyánkra, életre szóló valós élményeket szerezhetsz könnyen, olcsón és változatosan.
Mi is ez, az ilyenkor már megszokott Pláza rohanás vesszőfutásától nagyon más felkészülés a téli ünnepekre?! Egy pillanatnyi megállás a zűrzavarban, mely csendesen nagyszerű dolgokra csodálkozást ad hatásként. Valós, természet-közeli élettel és évszázados hagyományokkal, eltérő mással és egymással foglalkozást, és belső kifényesedést, és meleg fényeket hoz. S mindezt városi életünk fázós precízen ugyanazon köröket ugyanott és ugyanakkor monoton szaladó hideg-ridegébe. Hát csoda, hogy a gyerekek is szeretik, és tisztán és egyszerűen rárezonálnak a természet harmóniájára, magától értetődően és élvezettel.

A téli séta program ajánlat aktuális elemei:

Körül az apróság vidám mese mellett- zenés együttlét - téli kamra szemle a faházban, ismerkedés a téli finomságokkal - Kézműves foglalkozás és Kalendárium az Adventi gyertyáktól vezetve– a Mindenszentekhez, az Adventi, Mikulás majd a Karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan - Gyertya készítés vagy Adventi koszorú, asztaldísz készítés stb. - Téli Madárvilág megfigyelése + etetés – Tartalom és forma: a Kárpát-medencei kápolnánk szimbólumainak (Szent Korona, Kettős kereszt, Üvegképek) közös áttekintése és értelmezése,

Téli Állatsimogató – kecskegidák, bárányok, ló, csacsi, nyulak, baromfik, emuk, csincsillák és még sok más őshonos állat téli életének megismerése, etetése + kerti és állattartó szerszámismeret - élő betlehem megtekintése a „bemutató istállóban” - ismerkedés házi kedvenceinkkel - kézmosás után vendéglátás, forró teával -virágok dísznövények és fűszernövények a verandán + tél végén virágátültetés ’

 

Megjegyzés: A gyerekek ½ óránként fűtött helyen melegedhetnek, és a vendéglátás is itt történik. Ezzel együtt is, a réteges öltözködés természetesen fontos, hisz a szabad levegőn nem egy Plázában mozognak a résztvevők.

 

Életközelből megismerhető ill. simogatható állatok: kecske, birka, disznó, ló, szamár, nyúl, kacsa, liba, csirke, gyöngytyúk, bráma, pulyka, japán kakas és dísztyúk, rágcsálók, galambok, vadréce,

 

Megismerhető növények: virágok (őszi kertben és a verandán), fűszernövények, zöldségfélék, vetemények, alvó gyümölcsfák (alma, körte, cseresznye, meggy, dió, mandula, sárgabarack, őszi barack), bokrok ( ribizli, egres, mogyoró), szőlő, takarmányfélék

 

Megismerhető érdekesebb népi eszközök a sok közül: eke, eke-kapa, borona, szecskavágó, morzsoló, csacsi-kocsi, köpülő, pityókanyomó, gereben, kelesztő és „dagasztó teknyők”, pemet, vasgereben, köpülő, pityókanyomó, káposztagyalu és prés stb.

A téli program modul 2010 november 8 és 2011 március 21 között látogatható a Mindenszentek az Advent, a Karácsonyi készület, majd a Farsangi tavaszvárás jegyében.

A program helye :

A program fő színtere Közhasznú Egyesületünk 2 hektáros Bemutató tanyája és élményparkja (Bp. XXIII. ker. Nyír u. 121-123. a Székely kapu árnyékában) illetve környéke. Megközelíthető: Csepelről a 35-ös és 36-os, Kispest Határúttól (20 perc) a 123-as busszal , Lőrincről a 36-os busszal, Soroksárról az Önkormányzati sárga busszal, vagy kerékpárral.

 

Ezen kirándulások nemcsak az új ismeretanyag élményszerű elsajátítását segítik elő, de a városi megszokott lét szorításából „kiszabadult” gyerekek harmonikus fejlődését is. Bemutató tanyánkon itt Budapest szélén, az évi több alkalommal kilátogató csoportok honismeret, és környezettudatos gondolkodásmód kialakítása terén is életre szólóan valódi benyomásokkal gazdagodhatnak élményszerűen és olcsón.

A programokat hétfőtől – péntekig előre bejelentkezett csoportok látogathatják
9- ½10-es illetve ½ 2- 2-es kezdettel. Ha nevelési intézményük részt kíván venni programunkon, és élni kíván annak előnyeivel, kérjük, hogy egyeztessenek látogatási időpontot Tóth Csabával a 06-20-950-6000 számon. A nagy érdeklődésre tekintettel, kérjük időben jelezzék a látogatás tervezett idejét, a csoport létszámát, s az esetleges egyéb kívánságokat pl. tematikus modulok, azaz milyen plusz fakultatív programot kérnek!

A 2 órás alap program állatsimogatóval, meleg teás uzsonnával, az aktuális ünnepkörökhöz kapcsolódó hagyományőrző programmal, együtt zenéléssel és vezetéssel együtt 700 Ft/fő, kísérő pedagógusoknak ingyenes! A fakultatív programok: lovaglás, hagyományőrző íjászat, hamuba sült pogácsa - kemencés sütögetés, szalonna és virsli sütés, kézműves foglalkozás kb. plusz 30 perc időt vesznek még igénybe és + 300 Ft/fő támogatásért valódi élményt jelentenek. További információkat talál a www.harmoniabudapest.hu interaktív portálunkon. További lehetőség a programjaink megismerésére, és a folyamatos tájékozódásra ha itt feliratkozik hírlevelünkre.

 

 

A további sikeres, a gyerekek harmonikus fejlődését szolgáló együttműködésünk és az óvodai csoportjaikkal való mielőbbi találkozás reményében tisztelettel üdvözlöm, és mind Önnek, mind kollégáinak a legjobbakat kívánom tisztelettel:

 

Viszontlátásra!

Tóth Csaba

Pedagógus,Egyesület elnöke

Home  »  Programok  » Óvodáknak